• Klik hier voor het album:  https://myalbum.com/album/MUEH3y7sZ5E3

  Ad van der Laan’s  nieuwste album gaat over voorzitters en trainers. De eerste groep pakt uit clubliefde een belangrijke taak op voor de vereniging. De tweede groep (de trainers) gaat het er in eerste instantie om om hun hobby uit te oefenen.  Het mooie is dat ze bijna allemaal na verloop van tijd het CVC gevoel ontwikkelen, zodat ze bij vertrek toch een beetje CVC’er zijn geworden.

  In het in 2018 uitgegeven jubileumboek wordt uitgebreid stilgestaan bij de voorzitters. Met uitzondering van de huidige voorzitter Luuk Kwast. Dit, omdat hij toen nog geen voorzitter was en waarschijnlijk ook nog geen idee dat hij het ooit zou worden.

  Luuk is een man uit de vereniging die als jongste CVC-voorzitter ooit in de boeken komt. Binnenkort hoop ik hem te strikken voor een interview, zodat we hem beter leren kennen.

  In dit stuk beperk ik me tot trainer Rob Overkleeft. In zijn CVC-tijd timmerde Rob goed aan de weg als scheidsrechter betaald voetbal. In Wikipedia lezen we dan ook:

  Overkleeft voetbalde van 1964 tot 1970 bij de jeugd van de profclub DWS Amsterdam. Hierna speelde hij één jaar voor SDW.
  Van 1970 tot 2010 was hij voetbalscheidsrechter, waarvan vijftien jaar in het betaald voetbal. Tijdens 35 internationale wedstrijden was hij assistent-scheidsrechter. Hij was actief als grensrechter op het Europees kampioenschap voetbal 1992 in Zweden en bij het duel om de UEFA Supercup tussen Arsenal en AC Milan in 1994.

  Het dieptepunt in zijn loopbaan was toen hij door de UEFA werd weggehaald als grensrechter van John Blankenstein bij de finale van de Champions League tussen AC Milan en FC Barcelona in 1994, na protesten van AC Milan-voorzitter Silvio Berlusconi omdat Johan Cruijff en Ronald Koeman als Nederlanders bij Barcelona in dienst waren.

  Overkleeft was werkzaam bij de gemeente Alphen aan den Rijn en was daarnaast actief als hoofd jeugdopleidingen SV ARC NVC Naarden en trainer bij AAV ’Alphen, CVC Reeuwijk, NSV '46 en OVS Oudewater. Meer recent is hij mental coach van enkele assistent-scheidsrechters in het betaald voetbal en docent bij de KNVB en Technisch manager van GeuzenMiddenmeer in Amsterdam.

  Als trainer hamerde Rob op een goede conditie. Dat hebben we geweten. Op een gegeven moment trainden we drie keer per week en werd de atletiekbaan vaak bezocht. Vooral de beruchte “steigerungen” was menig niet hardloper een doorn in het oog. Erkende lopers als Leo Hopman en Ronald Spee hadden er aanzienlijk minder moeite mee. 

  Gelukkig was het niet alleen conditietraining wat de klok sloeg. Positiespel en afwerken op het doel was ook een vast onderdeel van de training. Bij de partijtjes deed Rob zelf mee en probeerde met hard fysiek spel de spelers weerbaarder te maken. Hij liep daarbij zelf ook nog wel eens tegen een elleboogje op.

  Rob was een zeer succesvolle trainer. In seizoen 1987/88 kampioen en in 1991 werd promotie naar de vierde klasse KNVB afgedwongen.

  U vindt de foto van Rob Overkleeft in het album van Ad. https://myalbum.com/album/MUEH3y7sZ5E3

   

  Hans Goedhart